Kippenbout in kokos/pindasausVan: Andwele Illes (A.D.Illes@stud.far.ruu.nl)Niet traditioneel Surinaams maar een beetje spelen in de Surinaamse keuken. Nodig:
Naar wens kunnen de kippebouten gevild worden of niet. Was de bouten en laat ze uitlekken. Breng wat water aan de kook en voeg het bij beetjes toe aan de pindasaus en roer tot de saus dik is. Voeg aan de pindasaus een halve fles (potje) Barbecue Sauce en het blikje cocosmelk toe. Roer flink tot een homogeen papje. Als de kip naar eigen smaak goed genoeg is uitgelekt wordt deze ingewreven met de zwarte peper, het pimentpoeder en knoflook poeder. Niet te zuinig zijn met het piment poeder en vooral veel knoflookpoeder. Voor de echte zoutfanaten kan er misschien nog aromat worden toegevoegd. Al gelang de tijd kan men de kip een uurtje laten staan zodat zwarte peper, pimentpoeder, knoflookpoeder en eventueel de aromat zijn ingetrokken en daarna het pinda-cocos-barbecue-saus-mengsel toevoegen en weer een uurtje wachten. Voor zij die wat haastiger zijn hoeft deze hele hoepla niet en kan men alle smaakmakers gelijk toevoegen. De kip goed mengen door de saus (of andersom), in een bakblik doen en het is klaar voor de oven. Nogmaals voor zij die haastiger zijn, de oven hoeft niet voorverwarmd te zijn. De kip binnen 1 tot 1,5 uur gaar roosteren. Enkele tips:
|