Kippenbout in kokos/pindasaus

Van: Andwele Illes (A.D.Illes@stud.far.ruu.nl)

Niet traditioneel Surinaams maar een beetje spelen in de Surinaamse keuken. Nodig:

  • 3 kilo kippebouten
  • 1 fles Char Sui Barbecue Sauce for Pork
  • 1 pakje Surinaamse pindasaus
  • 1 blikje cocosmelk
  • zwarte peper
  • piment poeder
  • knoflookpoeder
  • aromat
Bereiding:

Naar wens kunnen de kippebouten gevild worden of niet. Was de bouten en laat ze uitlekken. Breng wat water aan de kook en voeg het bij beetjes toe aan de pindasaus en roer tot de saus dik is. Voeg aan de pindasaus een halve fles (potje) Barbecue Sauce en het blikje cocosmelk toe. Roer flink tot een homogeen papje. Als de kip naar eigen smaak goed genoeg is uitgelekt wordt deze ingewreven met de zwarte peper, het pimentpoeder en knoflook poeder. Niet te zuinig zijn met het piment poeder en vooral veel knoflookpoeder. Voor de echte zoutfanaten kan er misschien nog aromat worden toegevoegd. Al gelang de tijd kan men de kip een uurtje laten staan zodat zwarte peper, pimentpoeder, knoflookpoeder en eventueel de aromat zijn ingetrokken en daarna het pinda-cocos-barbecue-saus-mengsel toevoegen en weer een uurtje wachten. Voor zij die wat haastiger zijn hoeft deze hele hoepla niet en kan men alle smaakmakers gelijk toevoegen.

De kip goed mengen door de saus (of andersom), in een bakblik doen en het is klaar voor de oven. Nogmaals voor zij die haastiger zijn, de oven hoeft niet voorverwarmd te zijn. De kip binnen 1 tot 1,5 uur gaar roosteren.

Enkele tips:

  • Het bakblik hoeft niet ingevet te worden. Kip heeft van zichzelf al genoeg vet.
  • U hoeft niet bang te zijn dat de pindasaus gaat branden. Ervaring heeft mij geleerd dat dit niet het geval is.
  • Ervaring leert ook dat er veel saus (jus) ontstaat en dat de kip gaat koken. U kunt gewoon als de kip bijna klaar is de saus uitscheppen, de "natte" delen van de kip naar boven leggen en verder laten roosteren.
  • Als groente kan kool in cocosmelk en pindasaus klaargemaakt gegeven worden.
Nyan switi
Andwele Illes (A.D.Illes@stud.far.ruu.nl)

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen