Bitawirie Moksie Aleysie

Van: Joy Zandgrond

Ingredi&eum;nten:

  • 1 bos bitawirie
  • 1 kleine pak bakkeljauw, zoute vis of bang-bang (of welke vis u graag erin wilt doen)
  • 500 gram zoutvlees
  • Chickenpowder (of eventueel zout of bouillonblok)
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Olie
  • Eventueel een tomaat
  • 1 kilo rijst
Kook het zoutvlees uit. Doe de bakkeljauw of welke zoute vissoort je maar wilt gebruiken in een kom met heet water (om het zout te onttrekken). Pluk de bladeren van de bitawirie, zondanig dat de middennerf verwijderd wordt (op z'n surinaams gezegd: maak de bitawirie schoon) en doe de bladeren in een grote kom met water om het zand ervan los te weken en ze schoon te krijgen.

Snij de ui in stukjes en doe deze op een bord. Ontvel de knoflook en snij het heel klein.

Giet het zoutvlees, als het voldoende uitgekookt is, af en zet het onder koud water. Snij bitawirie klein op een plank. Neem de bakkeljauw of de andere zoute vis en pluis het uit. Snij het zoutvlees in kleine stukken. Zet een grote pan met een beetje olie op een laag vuurtje. Bak er het zoutvlees in en voeg de ui, de knoflook en eventueel de tomaat toe. Voeg water toe en naar smaak de chickenpowder of bouillontablet en laat het stomen. Voeg nu ook de bitawiri toe. Als deze lekker zacht is, doe er dan bakkeljauw of ontzoute vis bij.

Was de rijst. Doe deze in de pan en voeg voldoende water aan toe (reken op 1 deel water op een deel rijst)

Laat het op zeer laag vuur gaar worden. Gebruik eventueel nog wat chickenpowder omhet zouter te maken.

Mensen ik hoop dat mijn moksie alesie smaakt... sommige doen er ook moksie aleysie-vlees of knakworstjes in. Bij een moksie aleysie hoort een zoute lemmetje of antroewa op azijn en een beetje sambal.

Joy Zandgrond

Klik hier voor Receptenindex