Pindasaus

Van: Richard Osseweyer

Ingrediënten:

  • Fijngesneden of -geperste knoflook: naar smaak, maar hoe meer hoe beter!
  • gember: blok van 1 bij 1 a 2 cm, fijngesneden of -geperst.
  • Pindakaas: de helft van een klein (350 grams) potje
  • Tomatenpuree: 1 blikje of flinke theelepel supergeconcentreerd
  • Ketjap: flinke scheut (2 a 3 eetlepels)
  • Olie: 2 eetlepels
  • Azijn of citroensap: 1 eetlepel
  • Rode sambal: eetlepel
  • Koriander, aos: theelepel
  • Melk of water.
  • Zout naar smaak.
bereiding: Neem een klein steelpannetje (evt met anti-aanbaklaag, want er ontstaat dra een verdraaid taai en kleverig goedje dat maar al te makkelijk aanbrandt). Doe in dat pannetje de olie en warm die langzaam op. Doe de knoflook, sambal en gember erbij en pas op dat ze niet bruin worden, want dan zijn ze gefrituurd en dat is een heel andere discipline.

Smelt de helft van de benodigde hoeveelheid pindakaas voorzichtig in de nu verkregen olie en pas op voor aanbakken of -koeken. Als de pindakaas goed uitgelopen is gaat de tomatenpuree erbij. Deze wordt door de dunne pindasaus geroerd en weldra zien wij hoe er een mengsel ontstaat met een donkere kleur en een stevige structuur.

Er is nu nauwelijks meer sprake van een saus. Noem het liever een pinda-klont. Daarom gaat er zoveel melk of water bij dat het geheel weer wel saus kan worden genoemd. Voorzichtig roeren is geboden, daar anders delen van de saus mogelijk buiten de pan geraken.

Doe nu de ketjap en azijn/citroensap erbij en vervolgens de optionele ingredienten (koriander, laos en zout). Doe tenslotte de rest van de pindakaas erbij en leng deze wederom aan met water of melk tot de gewenste dikte is bereikt.

Daar de saus 10 minuten zachtjes moet inkoken, waarbij het aanbrandgevaar groot is - hier bewijst dus een anti-aanbakpan goede diensten - dikt de saus nog enigszins in. Aan het einde van het bereidingsproces is het dus wenselijk dat de saus wat aan de dunne kant is.

De saus is klaar als hij een korrelige structuur krijgt en de olie enigszins op de saus komt drijven.

Pinda saus niet makkelijk, wel lekkel!

Richard Osseweyer

Klik hier voor Receptenindex