Pom fu mi granma

Van: Joy Zandgrond

Dit bijzondere recept voor pom is al heel lang in gebruik in de familie van de inzendster. Door de grote hoeveelheid mosterd en zwarte peper erin heeft het een zeer uitgesproken smaak. Dit is wat de inzendster er zelf over schrijft.

Ik zal een recept schrijven van een pom geleerd van mijn grootmoeder en die heeft het weer van haar moeder geleerd... en ik hou nog steeds deze bereidingswijze aan omdat ik pom zo lekker vind! Benodigheden :

  • 2 harde kippen
  • 2 pakken pomtayer
  • 10-20 gram zwarte peper
  • 1 pakje adjinomoto
  • 6 maggiblokjes (het gaat hier om de kleine blokjes)
  • tomaten: ongeveer 10 stuks kleine of 5 grote
  • 2 grote uien
  • knoflook
  • 1 fles mosterd
  • soepgroenten (selderij)
  • eventueel een stuk zoutvlees, vooraf al zachtgekookt
  • eventueel zoet-zure vruchten (blikje)
  • wat suiker als u dat wilt
  • olie
Maak de kip 1 nacht voordat u de pom gaat bereiden klaar. De saus trekt dan lekker in het vlees.

Kap de harde kip in stukken en bak deze vervolgens in een voorverwarmde pan met ruim olie. De kip hoeft niet droog gebakken te worden maar moet in delen gebakken worden.

Nadat de kip gebakken is en uit de pan gehaald doet u 5 (kleine) gesneden tomaten in de pan tesamen met 1 in ringen gesneden ui en ongeveer 3 teentjes gesneden knoflook. Doe er zo'n 6 maggiblokjes in en een klein beetje adji-no-moto en laat dat even bakken. Doe dan de gebakken kip in de pan, laat het heel even bakken en doe er wat water in. Laat het geheel gaar stoven. Omdat het harde kip is kan het enkele uren duren voordat de kip gaar is.

Voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe.

Bereid de volgende dag de pom. Doe een laagje boter in het bakblik. Snij de resterende tomaten in plakken en de uien in ringen en doe ze elk apart in een bord. Was ook de soepgroenten en snijd ze klein.

Doe de ontdooide pom in een kom. Schenk er de saus waarin de kip is klaargemaakt, bij. Roer dit geheel flink. Doe er dan wat zwarte peper, adjinomoto en mosterd in. Meng dit geheel flink door elkaar. Voeg naar smaak zout en eventueel ook wat suiker bij, eventueel zoutvlees (vooraf gaar gekookt) en/of zoet-zure vruchten.

Schep een kwart van het pomtayer-mengsel in het beboterde bakblik. Doe dan wat van de gesneden uien, tomaten en soepgroenten erop en verdeel daat de stukjes kip overheen. Zet dan weer wat tomaat, uien en soepgroenten op de kip en schep dan de rest van het pomtajermengsel eroverheen. Er mogen geen stukjes kip te zien zijn.

Doe het geheel in een voorverwarmde oven (ca. 140oC) en bak het lekker gaar. Dat is wanneer de pom lekker bruin is van boven en een lekkere korst heeft, dat is na tenminste twee uur.

Vroeger bakten de mensen hun pom op een houtskoolpot met daaronder houtskool, dan een stuk zinkplaat en de pomblik en inhoud erop en dan weer een stuk zink en dan weer houtskool op en ik kan vertellen dat als ik het mocht proeven, dat echt de lekkerste pom was die ik ooit heb gegeten.

Succes en.........smakelijk eten!

Joy Zandgrond

Klik hier voor Receptenindex